INFORMARE FOCARE SCRAPIE JUDEȚUL SIBIU

INFORMARE FOCARE SCRAPIE JUDEȚUL SIBIU

 

În județul Sibiu au fost confirmate cinci focare de scrapie la proprietari de exploatații din localitățiile Șalcău, Presaca, Bogatul Roman și Loamneș.

Asanarea în cele cinci focare sunt în curs, astfel:

  • Exploatația din localitatea Șalcău – întregul efectiv a fost evaluat și sacrificat la un abator autorizat, urmând a fi efectuată stingerea focarului;
  • Exploatația din localitatea Bogatul Roman – întregul efectiv de 188 capete a fost evaluat de comisia constituită conf. HG 1214/2009, urmând ca în cursul zilei de 01.11.2018 să fie sacrificate;
  • Exploatația din localitatea Presaca, cu aprobarea ANSVSA s-a ales opțiunea genotipării efectivului conform 999/2001 anexa VII. Lit. (iii), iar în urma testării un număr de 89 capete au gene puțin rezistente sau genetic susceptibile, iar 99 capete au gene rezistente. Ca atare, animalele pot ramane în efectiv, cu mențiunea că pentru o perioadă de 24 luni acestea trebuie să rămână sub observație. Animalele care vor fi sacrificate (cele 89 capete) au fost evaluate,  urmând a fi sacrificate în unitate autorizată sanitar veterinară;
  • Exploatațiile din localitatea Loamneș urmează să primească rezultatul testării prin genotipare și în funcție de rezultat se vor sacrifica animalele cu gene puțin rezistente sau genetic susceptibile.

Conduita de diagnostic este următoarea: proprietarul anunță medicul veterinar în cazul primelor semne clinice manifestate prin încoordonări în mers, prurit, scrâșniri din dinți, mergând până la hemipareze și finalizându-se prin moartea animalului. Medicul veterinar concesionar prelevează probe de trunchi cerebral de la animalele moarte sau sacrificate. Probe care sunt transmise LSVSA Sibiu unde se efectuează primul test prin care se suspicionează scrapia. Confirmarea bolii se efectuează la Laboratorul Național de Referință, respectiv IDSA București, tot aici efectuându-se și testul de genotipare.

Conform Regulamentului 999/2001 există obțiunea sacrificării întregului efectiv de ovine, cu acceptul proprietarului.

Referitor la despăgubiri, menționăm că animalele sunt evaluate de către o comisie alcătuită din: medicul veterinar oficial, reprezentantul OARZ, reprezentantul UAT și reprezentant al CLCB-ului care stabilește valoarea de înlocuire a animalelor la prețul pieței.

Unitatea de abatorizare oferă un preț pentru animalele sacrificate, iar diferența  dintre suma recuperată prin abatorizare și cea stabilită de comisia de evaluare este platită din bugetul de stat.

 

Director Executiv,

Dr. Fodor Vasile Onoriu