COMUNICAT DE PRESA

Nr. 454/ 11.10.2019

SERVICIUL CONTROL OFICIAL SANATATE SI BUNASTARE ANIMALA

Informare de presă

Pesta Porcină Africană confirmată la porcii dintr-o gospodărie din județul Sibiu

In data de 10.10.2019, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Colun, județul Sibiu.

Conform procedurilor, DSVSA Sibiu a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și s-a realizat ecarisarea cadavrelor.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (4 de capete).

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu se intruneste, in regim de urgenta, azi 11.10.2019 pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Director Executiv,                                                                                          Sef SCOSBA

Dr.Tichindelean Serban                                                                                    Dr.Rad Nutu